- Uzmanlık
- MES
- Dijital Dönüşüm
- Çalışma Tercihi
- Hybrid
- Remote
- Deneyim Süresi
- 3-5 yıl
Siemens Opcenter MES, üretim süreçlerinin uçtan uca dijitalleştirilmesi için geliştirilmiş güçlü bir üretim yürütme sistemi (MES) çözümüdür. Üretim hatlarında izlenebilirlik, kalite yönetimi, canlı üretim takibi gibi işlevlerle verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak isteyen işletmeler için idealdir.
Bu rehberde, Opcenter MES platformunun sahadaki gerçek kullanımına ve dikkat edilmesi gereken önemli detaylara odaklanıyoruz.
Bu rehberde, Opcenter MES platformunun sahadaki gerçek kullanımına ve dikkat edilmesi gereken önemli detaylara odaklanıyoruz.
1. Kurulum ve Entegrasyon
- ERP Entegrasyonu: SAP S/4HANA gibi sistemlerle entegre çalışabilir.
- IT/OT Bağlantısı: PLC, SCADA, OPC-UA ile veri alışverişi sağlanır.
- Rol ve Yetkilendirme: Operatör, kalite sorumlusu gibi kullanıcı profilleri detaylıca tanımlanmalıdır.
2. Günlük Kullanım Adımları
- İş Emri Aktarımı: ERP’den gelen iş emri MES platformuna aktarılır ve operatör tarafından başlatılır.
- Ürün İzlenebilirliği: Barkod/RFID ile her ürün takip edilir.
- Kalite Kontrolleri: Kritik kontrol noktaları sistem üzerinden operatöre gösterilir.
- Gerçek Zamanlı Raporlama: OEE, hurda oranı, çevrim süresi gibi veriler dashboardlarda canlı olarak sunulur.
3. Saha Tecrübeleri ve İpuçları
- Panel Sadelik İlkesi: Operatör ekranları sade ve yönlendirici olmalı.
- Toplu Veri Yükleme: CSV ile master data hızlıca yüklenebilir.
- Alarm Sistemi: Otomasyon sistemlerinden gelen alarmlar anlık uyarı olarak gösterilebilir.
4. Dijital Dönüşümde Opcenter’ın Rolü
Opcenter MES, sadece bir üretim izleme sistemi değil; aynı zamanda karar destek sistemi ve dijital dönüşüm altyapısıdır. Veri merkezli üretim anlayışıyla yalınlaştırılmış, sürdürülebilir ve hatasız üretim mümkün hale gelir.
Sonuç
Siemens Opcenter MES, doğru yapılandırma ve kullanıcı eğitimi ile yüksek üretim verimliliği sunar. Dijitalleşme yolculuğuna çıkmış işletmeler için güçlü bir araçtır.