- Uzmanlık
- MES
- Dijital Dönüşüm
- Çalışma Tercihi
- Hybrid
- Remote
- Deneyim Süresi
- 3-5 yıl
MES sistemleri, üretim sırasında kalite kontrol adımlarını dijitalleştirerek hatasız ve izlenebilir süreçler oluşturur. Bu yazıda detayları ele alıyoruz.
Kalite sadece son ürünün değil, tüm üretim sürecinin kontrolüdür. Bu kontrolü dijitalleştiren en güçlü araçlardan biri ise MES (Manufacturing Execution System) platformlarıdır.
Kalite sadece son ürünün değil, tüm üretim sürecinin kontrolüdür. Bu kontrolü dijitalleştiren en güçlü araçlardan biri ise MES (Manufacturing Execution System) platformlarıdır.
Neden Dijital Kalite Kontrol Gerekli?
Geleneksel yöntemlerde kalite kayıtları kağıt ortamında tutulur, takip zorlaşır, hatalar geç fark edilir. MES sistemleri bu süreci uçtan uca dijital hale getirir.MES ile Kalite Kontrol Nasıl Çalışır?
MES sistemleri üretim sırasında kalite adımlarını zorunlu kılar ve şu işlemleri sağlar:- Operatöre dijital kontrol listesi sunar
- Tolerans dışı değerlerde uyarı verir
- Hatalı üretimde duruş başlatabilir
- Kalite verilerini analiz eder ve raporlar
Örnek Kalite Kontrolleri
- Boyut kontrolü (manuel veya sensörle)
- Görsel kalite (kamera entegrasyonu)
- Tork, sıcaklık, basınç ölçümleri
- Lot ve seri numarası takibi
SAP QM ile Entegrasyon
MES’te yapılan kalite kontrolleri, SAP’nin QM (Kalite Yönetimi) modülüne aktarılabilir. Bu sayede:- Lot bazlı kalite belgeleri oluşur
- Tedarikçi puanlaması yapılabilir
- Hatalı ürün iade süreçleri hızlanır
Avantajları
- Hataların erken tespiti
- Operatör hatalarının önüne geçme
- Dijital izlenebilirlik (traceability)
- Gerçek zamanlı kalite analitiği
Dijital Filiz platformunda kalite kontrol sistemlerinin dijitalleşmesine yönelik içerikler, MES-QM entegrasyon örnekleri ve canlı senaryoları paylaşmaya devam edeceğiz. Katkılarınızı bekliyoruz!