- Uzmanlık
- MES
- Dijital Dönüşüm
- Çalışma Tercihi
- Hybrid
- Remote
- Deneyim Süresi
- 3-5 yıl
MES sistemleri, üretim sürecine dair verileri analiz edip görselleştirerek OEE, duruş süresi ve kalite gibi KPI’ların takibini sağlar. Bu yazıda detayları işliyoruz.
Üretim sahasında toplanan verilerin gerçek bir değere dönüşmesi için analiz edilmesi gerekir. MES (Manufacturing Execution System) sistemleri, bu verileri raporlar ve KPI (Anahtar Performans Göstergeleri) üzerinden izlenebilir hale getirir.
Üretim sahasında toplanan verilerin gerçek bir değere dönüşmesi için analiz edilmesi gerekir. MES (Manufacturing Execution System) sistemleri, bu verileri raporlar ve KPI (Anahtar Performans Göstergeleri) üzerinden izlenebilir hale getirir.
Neden KPI Takibi Önemlidir?
KPI’lar, üretim performansını ölçmek ve iyileştirmek için kullanılır. MES sistemleri, bu KPI’ları gerçek zamanlı ve geçmişe dönük olarak izleyebilecek yapılar sunar.MES ile İzlenebilecek Başlıca KPI'lar
- OEE – Toplam ekipman verimliliği
- Duruş süresi ve nedenleri
- Fire ve hurda oranı
- İşçilik verimliliği
- Çevrim süresi (cycle time)
- Üretim adedi ve sapmaları
Raporlama Yöntemleri
- MES içindeki dashboard modülleri
- Anlık takip ekranları (Andon, SCADA benzeri panolar)
- Manuel PDF/Excel raporları
- BI araçları ile entegrasyon (Power BI, Qlik, Tableau)
- SAP ile entegre raporlar (CO, PP, QM ile birlikte)
MES Raporlama Yapısında Dikkat Edilecekler
- Operatöre farklı, yönetime farklı rapor sunulmalı
- Gerçek zamanlı veri ile gecikmesiz ölçüm yapılmalı
- Raporlar sade, okunabilir ve etkileşimli olmalı
- KPI değerlerinin geçmiş trendleri izlenebilir olmalı
MES KPI Raporları Kimler Tarafından Kullanılır?
- Üretim yöneticileri ve vardiya amirleri
- Planlama ve kalite ekipleri
- Üst yönetim (verimlilik ve yatırım analizleri için)
- Dijital dönüşüm ve endüstri mühendisliği ekipleri
Dijital Filiz platformunda MES sistemleri üzerinden KPI takibi, rapor ekran tasarımı, OEE analizi ve Power BI gibi araçlarla entegrasyon üzerine örnek uygulamalar paylaşmaya devam edeceğiz. Siz de kendi dashboard’larınızı forumda paylaşabilirsiniz!