- Uzmanlık
- MES
- Dijital Dönüşüm
- Çalışma Tercihi
- Hybrid
- Remote
- Deneyim Süresi
- 3-5 yıl
MES sistemleri, üretim duruşlarını nedenlerine göre kaydederek analiz edilebilir hale getirir. Bu içerikte dijital duruş yönetiminin detaylarını ele alıyoruz.
Üretim hattında yaşanan her duruş, zaman ve maliyet kaybı anlamına gelir. Bu kayıpları anlamanın ve azaltmanın ilk adımı, duruşları dijital olarak doğru şekilde yönetmektir. MES (Manufacturing Execution System) sistemleri bu süreci otomatize eder.
Üretim hattında yaşanan her duruş, zaman ve maliyet kaybı anlamına gelir. Bu kayıpları anlamanın ve azaltmanın ilk adımı, duruşları dijital olarak doğru şekilde yönetmektir. MES (Manufacturing Execution System) sistemleri bu süreci otomatize eder.
Duruş Yönetimi Nedir?
Duruş yönetimi, üretim hattında makine veya süreçlerin planlanmamış şekilde durduğu zamanların tanımlanması, sınıflandırılması ve analiz edilmesidir.MES ile Duruş Yönetimi Nasıl Yapılır?
- Makineden gelen sinyale göre otomatik duruş başlatılır
- Operatöre duruş nedeni seçmesi için ekran açılır
- Duruş nedenleri önceden tanımlanmış bir katalogdan seçilir
- Duruş süresi sistemde kayıt altına alınır
- Üst yönetim, raporlarda duruş nedenlerini analiz eder
Yaygın Duruş Nedenleri
- Makine arızası
- Malzeme bekleme
- Kalite kontrol süreci
- Ayar/değişim süresi
- Planlı bakım
- Operatör eksikliği
MES ile Sağlanan Avantajlar
- Anlık olarak duruşların tespiti
- Duruşlara hızlı müdahale
- Gerçek veriye dayalı duruş analizleri (Pareto)
- Sürekli iyileştirme (Kaizen) için veri tabanı oluşturma
- OEE hesaplamalarında hassasiyet artışı
SAP Entegrasyonu
MES sisteminde kayıt altına alınan duruşlar, SAP PP modülündeki iş emri durumlarıyla ilişkilendirilebilir. Ayrıca, PM modülüne otomatik bildirim oluşturmak da mümkündür.Dijital Filiz platformunda MES ile duruş yönetimi senaryoları, ekran örnekleri, SAP entegrasyonları ve OEE analizine etkisi gibi konularda içerikler üretmeye devam edeceğiz. Kendi tecrübelerinizi de forumda paylaşabilirsiniz!