Phantom vs Fiziksel Parçalar: Üretimde Farkları

admin

Administrator
Staff Member
Premium Member
Uzmanlık
  1. MES
  2. Dijital Dönüşüm
Çalışma Tercihi
  1. Hybrid
  2. Remote
Deneyim Süresi
3-5 yıl
Phantom ve fiziksel parçalar arasındaki farkları öğrenin. SAP ve MES sistemlerinde nasıl yönetilir, üretim planlamasını nasıl etkiler?

Üretim planlaması yaparken bazı parçalar “gerçek” bazıları ise sadece sistemsel kolaylık sağlamak için "phantom" (hayalet) olarak tanımlanır. Peki bu ne anlama geliyor?

👻 Phantom Parçalar (Hayalet Parçalar)​

Phantom parçalar; üretimde fiziksel olarak var olmayan, ama alt parçalarının üretim ve montajını gruplayan mantıksal yapılardır.

- SAP’de üretim emri açılmaz.
- MES sisteminde operatör sadece alt bileşenleri görür.
- Stokta tutulmaz.
- Planlama ve BOM sadeleştirmesi sağlar.

🔩 Fiziksel Parçalar​

Fiziksel parçalar üretimde gerçekten üretilen, stokta tutulan ve montaj öncesi oluşturulan parçalardır.

- SAP’de ayrı üretim emri vardır.
- MES’te ayrı operasyon ve iş adımı olarak görünür.
- Stok hareketleri ile yönetilir.
- Ürün izlenebilirliğini artırır.

📊 Karşılaştırmalı Görsel​

phantom vs fiziksel parçalar.jpg

Bu infografikte Phantom ve Fiziksel parçaların SAP ve MES sistemlerindeki görünürlüğü, üretim emri süreçleri ve kullanım amacı karşılaştırılmıştır.

🧠 Ne Zaman Phantom Kullanılır?​

• Alt bileşenlerin birlikte kullanıldığı ama fiziksel olarak üretilmesine gerek olmayan durumlarda
  • Montaj kolaylığı sağlamak istendiğinde
  • Tekrarlayan modül yapılarında

📌 Sonuç​

Phantom parçalar, üretimi hızlandırmak ve SAP BOM yapısını sadeleştirmek için ideal çözümdür. Ancak MES tarafında fiziksel bir iş emri açılmadığı için sadece alt parçalar görünür.

Phantom part'lar doğrudan üretim emriyle yönetilmez, fakat alt parçaları için üretim emirleri oluşturulur. Bu yüzden MES platformlarında:

✅ Sadece alt parçalar görünür ve onlar için üretim adımı veya işi başlatılır.

🔄 Özetle:​

• Phantom part için SAP’de ya da MES’te doğrudan bir üretim emri YOK.
  • Ancak phantom part’ın altındaki bileşenler için üretim emirleri açılır ve MES'te o adımlar görünür.
  • MES operatörü phantom part’ı hiç görmeden alt parçaları üretir veya monte eder.

Note: Bu içerik dijitalfiliz.com için özel olarak hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşılması yasaktır.

Last edited:
Back