- Uzmanlık
- MES
- Dijital Dönüşüm
- Çalışma Tercihi
- Hybrid
- Remote
- Deneyim Süresi
- 3-5 yıl
SAP QM modülünde kullanılan notification (bildirim) türleri, kaliteyle ilgili sapmaları kayıt altına almak ve aksiyon sürecini başlatmak için kullanılır.
#SAPQM
SAP QM Notification Türleri Nelerdir?
SAP Quality Management (QM) sisteminde, kaliteyle ilgili sorunları sistematik bir şekilde takip edebilmek için çeşitli notification (bildirim) türleri tanımlanmıştır. Bu bildirim türleri, farklı iş senaryolarına göre yapılandırılır ve kalite iyileştirme süreçlerini destekler.- Q1 – Internal Problem Notification: Üretim hattında ya da iç süreçlerde tespit edilen kalite sapmalarında kullanılır. İç kalite kontrol sürecini başlatır.
- Q2 – External Problem Notification: Tedarikçiden gelen ürünlerde kalite sorunu tespit edilirse kullanılır. Tedarikçi geri bildirimi ve aksiyonları içerir.
- Q3 – Customer Complaint: Müşteri şikayetleri için kullanılır. İade, telafi ya da düzeltici faaliyet sürecine zemin oluşturur.
- QE – Quality Inspection Notification: Denetim (inspection) sonucu uygunsuzluk tespit edilirse sistem tarafından otomatik oluşturulur.
- QM – General Notification: Spesifik bir kategoriye girmeyen genel kalite bildirimlerinde tercih edilir.
QE Notification Nedir ve Ne Zaman Oluşur?
- QE notification (Quality Inspection Notification), SAP sisteminde yapılan bir kalite denetimi (inspection lot) sırasında uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda otomatik olarak oluşur.
- Örneğin; üretim sonrası yapılan boyutsal kontrol sırasında ölçüm sonucu tolerans dışında kalırsa, sistem QE notification oluşturur.
- Bu bildirim, kalite biriminin konuya müdahale etmesini sağlar ve düzeltici/önleyici faaliyet sürecinin başlatılmasına olanak tanır.
Notification’ların İş Süreçlerindeki Önemi
- Tüm kalite problemleri kayıt altına alınarak geriye dönük analiz yapılabilir.
- Düzeltici ve önleyici faaliyetler (CAPA) sistem üzerinden izlenebilir hale gelir.
- Şirket içi ve dışı kalite performansı ölçülebilir.
- Süreç otomasyonu sayesinde kalite sorunlarına hızlı müdahale sağlanır.
Sonuç
SAP QM içindeki farklı notification türleri, kalite problemlerinin doğru sınıflandırılmasını ve yönetilmesini sağlar. Özellikle QE notification, sistematik kalite denetimlerinde oluşan sapmaları otomatik yakalayarak müdahale sürecini hızlandırır. Böylece hem müşteri memnuniyeti artar hem de üretim süreçleri optimize edilir.#SAPQM
Bilgilendirme
Bu içerik dijitalfiliz.com için özel olarak üretilmiştir. İzinsiz kopyalanması, paylaşılması veya başka platformlarda kullanılması yasaktır.
Last edited: