Dijital Fabrikalar: Veriyle Güçlü Yeni İş Modeli

admin

Administrator
Staff Member
Premium Member
Uzmanlık
  1. MES
  2. Dijital Dönüşüm
Çalışma Tercihi
  1. Hybrid
  2. Remote
Deneyim Süresi
3-5 yıl
Geleneksel üretimden dijital fabrikalara geçiş sadece teknoloji değil, iş modeli değişimi de gerektiriyor. İşte SAP ve MES ile desteklenen yeni bir üretim yaklaşımı.

Sanayi 4.0 çağında sadece makineleri dijitalleştirmek yeterli değil. Şirketlerin iş yapış biçimlerini de veri merkezli bir yapıya dönüştürmesi gerekiyor. Peki bu nasıl olur?

📊 Yeni İş Modeli: "Veriyle Karar Veren Üretim"​

Yeni nesil iş modeli, üretim hatlarında toplanan gerçek zamanlı verilerin SAP S/4HANA ve MES platformları üzerinden analiz edilmesine dayanıyor. Karar alma süreçleri yöneticilerin sezgilerinden değil, sahadan gelen doğrulanmış verilerden besleniyor.

• Gerçek Zamanlı İzlenebilirlik: MES üzerinden her iş istasyonunun anlık durumu izleniyor.
  • SAP Entegrasyonu: Üretim emirleri, stok hareketleri ve kalite verileri SAP ile çift yönlü iletişim kuruyor.
  • Tahmine Dayalı Planlama: Toplanan veriler sayesinde bakım ihtiyaçları ve verimlilik analizleri önceden yapılabiliyor.
  • Operasyonel Kararlar: Sistem, yöneticilere KPI'lara göre aksiyon önerileri sunuyor.

🚀 Katma Değer Nerede Oluşur?​

- Hataların erken tespitiyle kalite maliyetleri düşer.
- Üretim hattındaki darboğazlar analiz edilerek kapasite artışı sağlanır.
- İş gücü planlaması veriye göre optimize edilir.

🧠 Kapanış​

Bu model, yalnızca yazılım yatırımından ibaret değil. Aynı zamanda veri kültürü ve sürekli iyileştirme yaklaşımı gerektirir. SAP ve MES'i birer araç değil, iş stratejisinin parçası olarak gören firmalar bu dönüşümden kazançlı çıkacaktır.

Yorumlarda kendi fabrikanızdaki uygulamaları veya fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Last edited:
Back