- Uzmanlık
- MES
- Dijital Dönüşüm
- Çalışma Tercihi
- Hybrid
- Remote
- Deneyim Süresi
- 3-5 yıl
MES (Manufacturing Execution System), üretim süreçlerini dijital olarak izleme ve yönetme imkânı sunan sistemlerdir. Bu yazıda temel yapısını keşfedin.
Günümüz üretim dünyasında hız, kalite ve verimlilik hiç olmadığı kadar önemli. Bu ihtiyaca yanıt veren sistemlerin başında MES (Manufacturing Execution System) yani Üretim Yürütme Sistemi gelir.
Günümüz üretim dünyasında hız, kalite ve verimlilik hiç olmadığı kadar önemli. Bu ihtiyaca yanıt veren sistemlerin başında MES (Manufacturing Execution System) yani Üretim Yürütme Sistemi gelir.
MES Nedir?
MES, üretim hattındaki süreçleri gerçek zamanlı izleyen, kaydeden ve yöneten bir yazılım sistemidir. Amaç; işletmenin üretim katı ile ERP gibi üst seviye sistemler arasında köprü kurmaktır.MES’in Temel Görevleri
- Gerçek zamanlı üretim takibi
- Makine ve operatör performansının izlenmesi
- Kalite kontrol yönetimi
- Üretim emirlerinin yönetimi
- İş istasyonlarına dijital yönlendirme
MES ve ERP Arasındaki Fark Nedir?
ERP sistemleri (örneğin SAP), daha çok planlama ve finansal süreçleri yönetir. MES ise üretim sahasında gerçekleşen fiziksel işlemlerin takibinden sorumludur. Kısaca:- ERP: Ne üretilecek?
- MES: Nasıl ve ne zaman üretildi?
MES Kullanım Alanları
MES sistemleri özellikle şu sektörlerde yaygın olarak kullanılır:- Otomotiv ve otomotiv yan sanayi
- Elektrik-elektronik üretimi
- İlaç ve kimya endüstrisi
- Gıda ve içecek
- Beyaz eşya ve tüketici ürünleri
MES Platformları Nelerdir?
Piyasada birçok farklı MES çözümü bulunur. Öne çıkanlar:- Siemens Opcenter MES
- Rockwell FactoryTalk
- GE Digital Proficy MES
- SAP MII / ME
- Wonderware MES (AVEVA)
MES Dijital Dönüşümün Neresinde?
MES, dijital dönüşüm yolculuğunun tam merkezindedir. IoT, yapay zeka ve veri analitiği ile entegre çalışarak akıllı fabrika altyapısının temelini oluşturur.Dijital Filiz platformunda MES sistemlerine dair örnek uygulamalar, entegrasyon senaryoları ve vaka analizleri paylaşılacaktır. Takipte kalın!